Stor balkong med sjöutsikt

Jag fick i uppdrag att inreda en stor balkong; ja, jag vill nog kalla den en mindre terrass, i Traneberg med fantastisk potential både i dess läge mot Alviks hamn och dess utformning. Den ligger ett trappsteg upp från köket och fönsterpartiet där, liksom i kontakt med fönstret i vardagsrummet. Vilka alltså då berörs och ska tas med i planeringen – inredningen måste fortsatt arrangeras och möbleras för att förhöja men inte skymma utsikten.
Önskemålen är ”mysigt och originellt mer än stilrent”, ”och gärna mycket färg” samt mer insynsskyddat, större möjligheter att vistas där under längre tid på året och även dygnet, samt bättre odlingsförutsättningar. Viktigt är också att kunna sitta ute och äta eller fika med ryggvänliga möbler, och att kunna ligga och sola eller vila; tom sova ute nattetid under sommaren.
Där är varmt soliga dagar, och rejält blåsigt när det blåser.

Balkongen var relativt tom på möbler att ta hänsyn till utöver ett större plåtskåp, en ljust grå hammock och ett marockanskt gult mosaikbord – vilket vi bestämde skulle få sätta tonen på resten av inredningen. Begränsningar fanns i vad som kunde göras iom att hyresvärden sade nej till att borra i taket; golvet till balkongen ovanför, samt i tegelväggarna, så att leda upp det befintliga vildvinet upp i ett armeringsnät, där även en ljusslinga kunde hängas var tidiga idéer som fick bordläggas. Men, begränsningar kan ändå ofta ge bensin till andra former av kreativa lösningar, och så även denna gång. Nu fick kunden i stället en ljusslinga på svarta stativ, från Clas Ohlson, längs med balkongräcket, som gav en fin inramning, och en bambustege; från Jysk, som stöd till klättraren som sedan lätt kan svinga sig upp längs med teglet med hjälp av egna sugfötter.

Delar av del praktiska processen; den med fokus på krukor, korgar och växter:

I mitt förslag ingick bl a Nämmarö insynsskydd från Ikea, som jag sågade av de yttre ”fötterna” på för att de skulle ta mindre plats mot räcket, och spände fast dem med buntband för stabilitetens skull. Från Ikea köptes även mattorna Morum. Karmstolar i konstrotting från Mio, solsängar från CD-ON, och kuddar, krukor och korgar från Plantagen. En snygg justerbar terrassvärmare på fot från Clas Ohlson var också föreslagen, vilken skulle möjliggöra längre vistelser både i dygn och årstid, och skulle troligen inköpas vid ett senare tillfälle. Växterna som alltid från Mälarträd. Det mest avancerade, och tidskrävande, var monteringen av växthuset, från Villab garden. Där bad jag om hjälp av Kasper Interiör & måleri AB, med finfint resultat.

Ursprungsläget: